mapa | kontakt | početna |

Indeksi ponovo u padu

Nedeljni izveštaj sa Beogradske berze, 04.08.2008.-08.08.2008.

 
 

Relativne vrednosti najtrgovanijih akcija u poredjenju sa indeksima Beogradske berze

Pad indeksa Beogradske berze nastavio se i u prvoj nedelji avgusta. Belex 15 je igubio na vrednosti 3,75% i završio nedelju sa 1.425,91 indeksna poena, dok je Belex line pao 3,02% i završio nedelju sa 2.587,08 indeksnih poena.

Ukupan promet na Berzi iznosio je 5,38 miliona evra, a glavni nosioci prometa su akcije sa kontinuiranog trgovanja. Na promet Beogradske berze nije uticala ni ponuda Akcijskog fonda koji je iz svog portfelja ponudio pakete akcija potencijalnim investitorima. U ponudi su bile akcije kompanija Valjaonica bakra (VBSE), Impol Sevojno (IMPL), Durapack (DPKS) i Goša FOM (GFOM), za čijim akcijama nije bilo interesovanja.

Najtrgovanije bilo je sa akcijama AIK banke (AIKB), sa realizacijom od 95,4 milona dinara. Nedelju je završila sa vrednošću od 6.313 dinara, uz pad vrednosti od 4,7%. Komercijalna banka (KMBN) je ostvarila promet od 26,9 miliona dinara uz pad vrednosti od 9,2%. Još jedna banka je bila među pet najtrgovanijih: novosadska Metals banka (MTBN), uz vrednost prometa od 20,5 miliona dinara, koja je takođe izgubila na vrednosti 2,9%.

Pored banaka, među najtrgovanijim hartijama se nalaze i akcije Energoprojekt holding (ENHL) i Sojaprotein (SJPT) sa A listinga. Vrednost njihovog nedeljnog prometa iznosila je 26,8, odnosno 16,2 miliona dinara.

Što se tiče vanberzanskog tržišta, možemo izdvojiti informaciju da je Upravni odbor vršačkog prevoznika Stup (STUP) dao negativno mišljenje u vezi sa ponudom za preuzimanje njihove kompanije, koju je uputio izraelski Kavim.

Protekla nedelja je bila relativno mirna, tako da nije bilo informacija koje su mogle bitnije da utiču na tržište kapitala.