mapa | kontakt | početna |

Blok transakcije oživele trgovanje

Izvor: Danas | Autor: Natalija Nedeljković | 9. jun 2008.

Maj na Beogradskoj berzi

Majski promet na Beogradskoj berzi zadržao se na prilično visokom nivou za 2008. godinu i iznosio je 10,2 milijardi dinara, od čega je 9,8 milijardi dinara ostvareno trgovanjem akcijama. Interesantno je naglasiti, da je trend konsolidacije vlasništva putem blok transacija, započet u aprilu nastavljen gotovo nesmanjenim intenzitetom i u maju, što je svakako podiglo nivo prometa. Naime, više od 53 odsto ukupnog trgovanja akcijama, ostvareno je kroz blok transakcije, od kojih je najveća zabeležena krajem meseca za akcije preduzeća "Knjaz Miloš" a.d. Aranđelovac.

BELEXsentiment ponovo u "zelenom"

BELEXSENTIMENT je konačno na zelenoj teritoriji. Posle polugodišnjeg negativnog sentimenta i prošlomesečne klackalice na (psihološkoj) granici od 100 poena, BELEXSENTIMENT je ponovo pozitivan, izražavajući tako očekivanje početka oporavka tržišta. Imajući u vidu aktuelno stanje tržišta kapitala u Srbiji, interesantno je istaći da je ovo istorijski najviša junska vrednost tog pokazatelja od kada se meri (od juna 2005. godine). Junska vrednost BELEXSENTIMENTA predstavlja iskaz očekivanja tržišnih učesnika, a nakon empirijskih proba potencijala rasta sredinom maja, koje su zaboravljeni nivo od 2.000 indeksnih poena indeksa BELEX15 učinile dostupnim na dohvat ruke. Imajući to u vidu, biće veoma interesantno dočekati kraj juna i tada analizirati vrednost BELEXSENTIMENTA.

 

Kada je reč o indeksima, lagani oporavak tržišta u vidu ublažavanja negativnog trenda kretanja indeksa, započet u aprilu, nastavljen je i u maju i to znatno jačim intenzitetom, što je rezultovalo ne samo zaustavljanjem pada oba indeksa Beogradske berze, već i značajnim rastom na mesečnom nivou. Indeksi Beogradske berze su prvi put od početka godine zabeležili mesečni rast vrednosti, koji je bio dovoljno visok da srpsko tržište na kraju maja pozicionira ispred ostalih tržišta u regionu, a imajući u vidu performance indeksa celog regiona, to ujedno znači da je srpsko tržište zabeležilo najniži pad vrednosti indeksa od početka 2008. godine!

Indeks najlikvidnijih hartija BELEX15 završio je majsko trgovanje na nivou od 1.784,21 indeksnih poena, što je za 11,17 odsto veća vrednost u odnosu na april, dok je opšti indeks Beogradske berze BELEXLINE, mesec završio sa 3.092,43 indeksna poena što predstavlja rast vrednosti od 9,54 odsto u odnosu na prethodni mesec. Iako je početak meseca obeležio blagi nastavak negativnog trenda, druga nedelja maja donela je značajan skok oba pokazatelja, tako da je i mesečna najviša vrednost za indekse Berze ostvarena 12. maja, nakon čega se ponovo nastavlja promenljivo kretanje vrednosti indeksa i ukupni blagi pad do kraja meseca. U trgovanju akcijama, u odnosu na april, došlo je do smanjenja ostvarenog prometa u blok transakcijama, i to za 3,1 milijardu dinara, odnosno 37,3 odsto, dok je promet u kontinuiranom trgovanju bio za 1,4 milijardi dinara, odnosno za 71,9 odsto veći u odnosu na prethodni mesec.

Obim prometa veći od jedne milijarde dinara ostvarile su akcije koje su zabeležile i značajne blok transakcije u toku meseca. Reč je o akcijama AIK banka a.d. Niš, kojima je trgovano u iznosu većem od preko 3,4 milijardi dinara, od čega je 1,9 milijardi istrgovano kroz blok transakcije. Zatim, tu su i akcije "Knjaza Miloša", sa prometom od 2,2 milijarde dinara, zabeleženim samo kroz jednu blok transakciju i akcije Univerzal banke, čiji je ukupan obim prometa iznosio 1,2 milijardi dinara. Najveći majski rast cene zabeležile su akcije preduzeća Navip iz Beograda, čija je poslednja cena od 2.000 dinara po akciji viša u odnosu na aprilsku za 43,9 odsto, a čemu su uglavnom doprinela trgovanja ovim akcijama u poslednjoj nedelji meseca. Sva preduzeća koje se nalaze na prime marketu Beogradske berze zabeležile su rast cena akcija na mesečnom nivou, koji je najveći za akcije Energoprojekt holdinga i iznosi 21,1 odsto.

Kada je reč o obveznicama RS, one su u maju dostigle promet od 4,8 miliona evra (119,2 miliona dinara), koji je u odnosu na april veći za 56,9 odsto. Najviše se trgovalo obveznicama serije A2015 (iznos veći od dva miliona evra) i serije A2010, kojima je trgovano u iznosu od oko 1,4 miliona evra. Izuzev serija A2008 i A2013, koje su zabeležile pad cene i serije A2016, čija je poslednja mesečna cena jednaka onoj koja je zabeležena na početku meseca, sve ostale serije beleže rast cene u toku maja. Poslednja mesečna cena istovremeno je i najviša postignuta cena u toku maja za seriju A2008 i serije od A2014 do A2016, dok je za seriju A2009 tokom maja postignuta najviša istorijska cena na nivou od 94,5 odsto nominalne vrednosti.

Zanimljivo je, takođe, da je u maju zaustavljen i tromesečni trend pada vrednosti tržišne kapitalizacije Berze, tako da je veličina tržišta u odnosu na april uvećana za 1,3 odsto, odnosno 15,9 milijardi dinara i 31. maja iznosila je 1.241,92 milijarde dinara. Pri tom je rast tržišne kapitalizacije akcija uvećan za 2,7 odsto (28,8 milijardi dinara), dok kapitalizacija obveznica RS beleži pad vrednosti u odnosu na prethodni mesec i to za 8,7 odsto (12,8 milijardi dinara). Iako je u maju zabeležen rast cena većine serije obveznica, pad kapitalizacije uzrokovan je delistiranjem serije A2008 sa tržišta Berze krajem meseca. Posmatrano po metodama trgovanja, rast kapitalizacije zabeležen je za akcije koje se nalaze u metodu kontinuiranog trgovanja, dok su akcije kojima se trguje po metodu preovlađujuće cene u maju zabeležile pad veličine ovog pokazatelja. Rast kapitalizacije na mesečnom nivou zabeležen je i za akcije koje ulaze u indeksnu korpu indeksa BELEX15 i indeksa BELEXLINE.

Pogledajte originalni tekst na: http://danas.co.yu/20080609/biznis3.html

Aktuelno

Svetska kriza – gde smo mi?

Analize

Svetski portfeljni investitori teško mogu biti zadovoljni postignutim uspehom u prvom polugođu. Evropljani beleže najgora prva dva kvartala u poslednjih 26 godina... Pogledajte ceo tekst.

Ostali tekstovi: